top of page
  • Foto van schrijverFabienne Peters

Van intern moeras naar regenboogfeest

Bijgewerkt op: 12 apr.

Als rijkelijk laat uit de kast gekropene onderga ik soms verrassende opmerkingen. Zoals deze: "Oh ja, LHBTXYZ-enzovoort, daar heb ik niet zo veel mee." Doelende op mijn seksuele geaardheid. Niet naar mij persoonlijk bedoeld. Nee erger: alsof queer zijn een hobby is. Zal ik viool of gitaar spelen? Zal ik hetero of homo spelen? Lieve, naïeve heteronormatieve medemens, voor eens en altijd: zo werkt het niet.


Oké, ik snap de verwarring. Veel queer-lieden zijn extravert, extravagant, kunstzinnig, zelfverzekerd en excentriek. Tot de laatste drie kan ik mezelf ook rekenen. Mensen die hun seksuele geaardheid durven te verkennen, zijn dappere mensen die zichzelf niet (meer) onder stoelen of banken schuiven. Voor grijzere muizen komt de doelgroep LHBTIQ+ over als een regenboog(seks)feest van zelfverheerlijkende homo's dat zich ver van hun bed bevindt. Maar als positieve dingen zich te ver van je bed bevinden, kun je je afvragen met hoeveel benen jij in het leven staat.


Innerlijke doolhof

Je zegt niet voor de lol, voor de leuk (ook kinderen niet!): "ik ben niet zoals de meesten. Ik val op hetzelfde geslacht." Dat is een weg. Een innerlijke doolhof. Een intern moeras. Laat de uitingsvorm van onze doelgroep in godsnaam springlevend, kleurrijk en expressief zijn! Weet je hoeveel eeuwen aan onderdrukking hieraan voorafgaan?! Tel maar eens na.


Want geef toe, als je dingen zegt als "ik heb niet zoveel met homo's", dan zit je óf zelf in de kast óf je bent bang er per ongeluk in terecht te komen.

Kijk jezelf eens aan

Toen ik zelf nog diep weggedrukt in de kast zat, was ik barricadewaardig materiaal voor de homorechten. Nu ik zelf openlijk gay ben, neemt mijn felheid af en ben ik soms bang. Ik hoor mezelf 'we' zeggen en 'zij' of 'mijn vriendin' omzeilen. Bang om gekwetst te worden. Daar ben ik helemaal klaar mee. LHBT-heb-ik-niet-zoveel-mee-mensen, geef nou eens toe. Als je dingen zegt als "ik heb niet zoveel met homo's", dan zit je óf zelf in de kast óf je bent bang er per ongeluk in terecht te komen. Toch? Kijk jezelf eens goed aan.


Thema identiteit

Inclusie is geen kwestie van: daar heb ik niet zoveel mee. Je mag niet kiezen wat voor soort mensen je wel en niet leuk vindt. Daar gaat de fucking wereld aan ten onder. Zo, genoeg woordelijke stoom afgeblazen. Nu even iets leuks. Voor Bibliotheek aan de Vliet richten wij de maanden april en mei in op het thema Identiteit. Volg deze link en zie de mooiste inclusieve activiteiten voorbij komen! Heel trots op. EN ik ga mijn queer novelle FELIX. als een luisterboek inspreken. ZIN IN!


Einde van dit - soms ietwat stekelige - pleidooi.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page